Hindistan Cevizini Tanıyalım mı?

FullSizeRender (1)
Ben yeni besinleri, ya da zaten hayatımızda olan besinlerin mutfaktaki yeni kullanımlarını merakla ve heyecanla takip eden biriyim… Klasikler ve vazgeçilmezlerimiz zaten ayrı ama öte yandan mutfakta bize yeni ufuklar açan besinler ne olabilir bunları araştırıyoruz. Neden Hindistan cevizi, bütün ürünleri ile bu kadar gözde oldu? Neden pek çok sağlıklı mutfak gurusu “işte tam da aradığım buydu” dedi?
Öğrendiklerimi sizinle paylaşacağım. Öte yandan mutfakta aldığım tatmin edici sonuçları siz de deneyin isterim. Eğer benim gibi bu yeniliklerin meraklısıysanız tabii…
Bugün size bir tarif vermek istiyorum ancak ondan önce tarifimde yer alan malzemeleri en kolay yoldan nasıl temin edeceğinizi paylaşmalıyım diye düşündüm.
FullSizeRender (6)
Hindistan Cevizi Unu
Tarifimizdeki elde edilmesi en kolay materyal…
Dilerseniz kuru rendelenmiş hindistancevizini kahve öğütücüsünde daha ince hale getirebilirsiniz. Ya da güçlü bir blenderiniz varsa bu işi blenderinizde yapabilirsiniz. Eğer taze hindistancevizine ulaşma şansınız varsa soyup rendelediklerinizi kurutup öğüterek çok daha organik bir urun elde etmeniz mümkün, ben hiç bunlarla uğraşamam derseniz daha granüllü olmasına karşın iyi bir hamur için size gerekeni verecek olan hazır kuru hindistancevizi rendelerini kullanabilirsiniz. bim ve a101 gibi marketlerde inanılmaz uygun satıldığını gördüm. Artik benim için uzun sure un yerine hindistancevizi tanecikleri var. Ta ki deneylerim bitene kadar 🙂
FullSizeRender (2)
Hindistan Cevizi Sütü
Sorum şu, taze hindistancevizinden mi yapacaksınız? Yoksa kuru tanelerden mi? Aslında ikisinin de mantığı aynı. Ancak taze Hindistan cevizinden elde edilen süt daha yağlı oluyor. Daha doğrusu yağını ayırmak daha kolay oluyor. Kurusundan yapılan ise nispeten biraz daha zahmetli.
1 su bardağı rendelenmiş taze/ rendelenmiş kuru hindistancevizini alalım. 2 su bardağı su ekleyip 12-16 saat en az bekletelim.
Malzemeler özleşsin diye blenderden geçirelim ve dilerseniz tülbentle, dilerseniz süzgeçle süzelim 🙂
İşte sütümüz hazır. Plastik kaplarda dondurup dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
FullSizeRender (3)
Hindistan Cevizi Yağı
Sevgili arkadaşlarım hindistancevizinin etinden sütünden ve yününden faydalanmaya devam ediyoruz.
Hindistancevizi sütümüzü elde ettik ya da en yağlısından (konserve kutulardaki) hindistancevizi sütünden aldık. 24 saat boyunca buzdolabında beklettik. Sonra tahta bir kaşık yardımıyla yüzeyden itibaren katı olan tabakayı almaya başlıyoruz. Ta ki dibe çöken yağsız su bazlı kısım kalana kadar. Yağ bazen öyle yoğun  elde ediliyor ki krema kıvamında olabiliyor. Hindistancevizi bazlı vegan bir dondurma için eşsiz bir baz olabilir.
Yazıyı hazırlayan; Elif Ezgi Uzmansel & Ceren Yıldız